Disponible també en: ebook PDF preview book comprar llibre
 • L'Església Catalana durant el franquisme 1939

 • Autor:
  Jordi Figuerola Garreta, Isabel Juncosa Ginestà
 • ISBN:
  978-84-9846-228-9
 • Pàgines:
  220
 • Des del «nacionalcatolicisme» fins als aires de l’aggiornamento del concili Vaticà II, des dels capellans addictes al règim victoriós fins als rectors de parròquies i a les comunitats de religiosos que obriren els seus locals per a la cultura catalana i per a les reunions clandestines dels opositors al dictador, hi ha hagut un llarg, difícil i penós trajecte, que es va esgranant en aquesta crònica del bisbat de Barcelona. No es tracta d’un relat minuciós i exhaustiu sobre l’evolució de l’Església catòlica catalana durant el franquisme (ens manca encara perspectiva històrica), sinó d’una primera aproximació i d’una recollida de dades que pugui ajudar més endavant a una recopilació més completa i definitiva.

 • Jordi Figuerola i Garreta (Vic, 1957). Doctor en història i professor d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor de diversos llibres del quals destaquen els especialitzats en la història de l’església de casa nostra com Església i societat a principis del segle XIX (Eumo editorial); El bisbe Morgades i la formació de l’Església catalana contemporània (Publicacions de l’Abadia de Montserrat). Les seves investigacions l’han portat a diversos arxius eclesiàstics des de fa anys entre els quals els mateixos vaticans. Ha publicat els resultats de les seves recerques en diverses revistes d’història especiaitzades i, darrerament, ha treballat sobre l’església i el franquisme, temàtica sobre la qual imparteix un curs de doctorat a la UAB.

 • Isabel Juncosa Ginestà (Barcelona, 1959). Llicenciada amb grau en història (UB) i en documentació (UOC). Treballà de bibliotecària de la Biblioteca Pública Episcopal del Seminari de Barcelona i actualment és codirectora de la Biblioteca de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. Les seves investigacions han voltat habitualment sobre documentació i temes eclesiàstics: articles al Diccionari d’Història de l’Església de Catalunya (Claret); La Consueta de La Castanya, un exemple de documentació parroquial del segle XVII (IEC), i Memòries d’un exiliat filipista de la Guerra dels Segadors (Curial Edicions), així com les bibliografies sobre història de l’església que anualment es publiquen a l’Analecta Sacra Tarraconensia.

Del mateix autor:

No hi ha cap llibre relacionat amb aquest autor.